0
تومان
0
تومان

اعتمادبه‌نفس چیست؟روش‌های کاربردی افزایش اعتمادبه‌نفس

درباره اعتمادبه‌نفس

آنچه در این مقاله می‌خوانید

()

در زندگی افرادی را مشاهده می‌کنیم که با اعتمادبه‌نفس خود کارهای مختلف را با موفقیت انجام دهند. مقایسه خود با‌ آن‌ها و مشاهده کمبود آن در خود ممکن است باعث شود تا از زندگی خود راضی نباشید. در این مقاله سعی می‌کنیم تا به طور کامل به بیان روش‌های کاربردی افزایش اعتمادبه‌نفس بپردازیم. با ما همراه باشید.

تعریف اعتمادبه‌نفس

اعتمادبه‌نفس، به‌نوعی خودباوری و ایمان به خود است که می‌توانید براساس آن به دانش و توانایی‌های خود اطمینان داشته باشید. البته این بدان معنا نیست که به‌صورت اغراق‌آمیز خودتان را برابر هر موضوعی توانمند احساس کنید. فرد دارای اعتمادبه‌نفس نسبت به توانایی‌های خود نگاهی واقع‌بینانه دارد. اعتمادبه‌نفس با برخی از مفاهیم دیگر اندکی تفاوت دارد که بهتر است آن‌ها را بشناسید.

تفاوت عزت‌نفس و اعتمادبه‌نفس

عزت‌نفس، یک مفهوم کلی‌تر است که به معنای داشتن احساس ارزشمندی نسبت به خود دارد. درواقع این احساس در تمامی مراحل زندگی وجود دارد. اعتمادبه‌نفس مفهومی جزئی‌تر است و بیشتر در روان‌شناسی به این موضوع اشاره دارد که شما نسبت به یک موضوع، مشکل یا مسئله، خودباوری و ایمان بالایی نسبت به خود دارید.

تفاوت غرور و اعتمادبه‌نفس

مرز باریکی بین اعتمادبه‌نفس و تکبر وجود دارد. داشتن اعتمادبه‌نفس یعنی داشتن باور و اعتماد به توانایی‌ها و دانش خود. این در حالی است که فرد متکبر معتقد است توانایی‌ها یا دانشش باعث شده تا نسبت به دیگران برتر باشد. همچنین در اعتمادبه‌نفس شما بر توانایی‌ها و نقاط ضعف خود آگاه هستید و آن‌ها را به همان اندازه که است نشان می‌دهید. در غرور این امر با اغراق‌کردن، خود را نشان می‌دهد. یعنی فرد مغرور تلاش می‌کند تا توانایی‌های خود را چندین برابر آن چه هست نشان بدهد. حال به بررسی نشانه‌های افراد با اعتمادبه‌نفس می‌پردازیم.

تفاوت غرور و اعتمادبه‌نفس
نشانه‌های اعتمادبه‌نفس و تفاوت غرور و اعتمادبه‌نفس

نشانه‌های اعتمادبه‌نفس

افراد با اعتمادبه‌نفس بالا دارای ویژگی‌های زیر هستند:

  1. هرآنچه که فکر می‌کنند درست است را انجام می‌دهند. در این راه به فکر این نیستند که نظر، عقیده یا عملشان مورد تأیید دیگران است یا نه.
  2. برای ریسک‌کردن کاملاً آماده هستند. البته این امر را با تحقیق انجام می‌دهند.
  3. به اشتباهات خود اعتراف می‌کنند و آن‌ها را می‌پذیرند. از اشتباهات خود درس می‌گیرند و تلاش می‌کنند تا آن‌ها را تکرار نکنند.
  4. پذیرای تعریف و تمجید دیگران هستند. در واقع تصور نمی‌کنند که لایق تعریف دیگران نیستند.
  5. نسبت به اتفاقات و مسائل مختلف نگاهی خوش‌بینانه همراه با واقعیت دارند. از همین رو تلاش مضاعفی برای رسیدن به خواسته‌هایشان می‌کنند.

عناصر ایجاد اعتمادبه‌نفس

براساس تحقیقات دانشگاه‌های گوناگون به‌طورکلی اعتمادبه‌نفس از دو مؤلفه کلی خودکارآمدی و منبع کنترل تشکیل شده است. خودکارآمدی، ایمان نسبت به توانایی‌هایتان در موقعیت‌های خاص است. عواملی مانند تجربه‌کردن اتفاقات گوناگون، مشاهده دقیق اتفاقات و تشویق دیگران نسبت به یک موضوع در نهایت می‌تواند خودکارآمدی را تشکیل دهد.

به طور مثال می‌توانیم به عکاسی اشاره کنیم. تصور کنید که شما  عکاسی در طبیعت را به‌عنوان یک اتفاق جدید تجربه کرده‌اید. به دلیل علاقه زیاد نسبت به این موضوع تلاش کرده‌اید تا عکس‌های معروف و خوب طبیعت را به‌دقت مشاهده کنید تا مهارت‌هایتان را افزایش دهید. تصاویر زیبایی که از طبیعت گرفتید همچنین توانسته تشویق دوستان و خانواده شما را به همراه داشته باشد. مجموع این مسائل موجب می‌شود تا ایمان بیشتری نسبت به توانایی عکاسی خود در طبیعت به دست بیاورید.

دوره سخنرانی و فن بیان موسسه ثروت آفرینان
جهت شرکت در آموزش سخنرانی و فن بیان روی تصویر کلیک کنید

عناصر سازنده اعتمادبه‌نفس

منبع کنترل که در روان‌شناسی با نام اسنادهای درونی و بیرونی نیز شناخته می‌شود از دیگر عناصر سازنده اعتمادبه‌نفس است. افرادی که منبع کنترل یا اسناد درونی دارند بر این باورند که انتخاب‌ها، تلاش زیاد، تصمیمات و مسئولیت‌پذیری خودشان موجب ایجاد اتفاقات مختلف می‌شود. البته نقش تصادف و شانس را انکار نمی‌کنند اما با مسئولیت‌پذیری فراوان نقش خود در انتخاب‌هایشان را می‌پذیرند.

این در حالی است که افراد معتقد به کنترل بیرونی مواردی مانند شانس خوب یا بد، تقدیر و سرنوشت را عامل اصلی بروز مسائل می‌دانند. بدیهی است که داشتن منبع کنترل درونی سازنده اعتمادبه‌نفس بالا در افراد می‌شود. همان مثال عکاسی را در نظر بگیرید. اگر شما یک عکس خوب بگیرید و گرفتن آن را شانسی بدانید هیچ‌گاه نمی‌توانید توانایی‌های خود را واقع‌بینانه نگاه کنید. همچنین اگر در این مسیر موفقیت به دست نیاورید خیلی زود تسلیم می‌شوید. زیرا سرنوشت را مقصر اصلی عکاس خوب نشدن می‌دانید. این در حالی است که فردی که منبع کنترل درونی دارد با شناخت توانایی‌های خود و پذیرش شکست‌های خود تلاش می‌کند تا به سمت عکاس خوب شدن پیش برود.

عناصر ایجاد اعتمادبه‌نفس
راهکارهای افزایش اعتمادبه‌نفس

راهکارهایی برای افزایش اعتمادبه‌نفس

پیش از خواندن ادامه مطلب باید بدانید که برای افزایش اعتمادبه‌نفس خود کفش‌های آهنین به پا کرده و منتظر دنیای جدیدی باشید. زیرا اعتمادبه‌نفس موضوعی نیست که تنها با خواندن مقاله و کتاب بتوانید به‌سرعت آن را به دست آورید. به‌دست‌آوردن آن نیاز به استمرار و تلاش فراوان دارد. افراد با اعتمادبه‌نفس نیز در بدو تولد خود با داشتن این ویژگی روانی به دنیا نیامده‌اند.

از همین رو با تمرین و ممارست می‌توانید بدان دست یابید. همچنین باید بدانید که در این مسیر دشوار ممکن است خسته شوید. در این شرایط بهترین نکته‌ای که باید به‌خاطر داشته باشید این است که بدون سرزنش‌کردن خود به مسیر ادامه دهید. از جمله نکات و راهکارهای مناسب برای افزایش اعتمادبه‌نفس به شرح زیر است.

  • فهرستی از دستاوردها و موفقیت‌های خود تهیه کنید که در زندگی به آن‌ها افتخار می‌کنید.
  • نقاط قوت و استعدادهایی که دارید را بنویسید و مدام آن‌ها را یادآوری کنید.
  • اهدافی واقع‌بینانه را برای خود تنظیم کنید.
  • تمرین کنید تا جملات مثبتی را به خودتان بگویید. این امر بدان معنا نیست که با حالت خودشیفتگی تمامی رفتار و ویژگی‌های خود را مثبت ارزیابی کنید. منظور از این مفهوم آن است که در کنار نقاط قوت، ویژگی‌های منفی خود را نیز بشناسید و به‌جای سرزنش‌کردن، تلاش کنید تا بهتر شوید.
  • برای سرگرمی‌های خود وقت بگذارید. مسائل و مهارت‌های جدیدی را امتحان کنید تا بفهمید به چه چیزی علاقه دارید.
  • اگر می‌توانید حتماً از یک مشاور یا روان‌شناس کمک بگیرید. کمک‌گرفتن از یک روان‌شناس موجب می‌شود تا بهتر بتوانید دلایل کمبود اعتمادبه‌نفس خود را بشناسید. این امر در نهایت کمک می‌کند تا بهتر بتوانید در جهت افزایش اعتمادبه‌نفس خود گام بردارید.

نکاتی برای ایجاد اعتمادبه‌نفس

برخی از نکات  وجود دارد که در صورت رعایت آن‌ها می‌توانید اعتمادبه‌نفس خود را افزایش دهید. اگرچه برخی از این مسائل مطرح شده ممکن است بسیار کوچک باشد اما  باید بدانید که توجه به همین جزئیات کوچک است که می‌تواند موجب افزایش اعتمادبه‌نفس در شما شود.

نگاه‌کردن به موفقیت‌های خود در گذشته

هر آنچه که در گذشته به دست آورده‌اید را بادقت بنگرید. ممکن است ابتدا کمبود اعتمادبه‌نفس و همچنین خجالتی بودن، موجب شود که فکر کنید که هیچ موفقیتی در زندگی نداشته‌اید. در این شرایط باید اندکی نگاه خود را تغییر دهید. موفقیت صرفاً به‌دست‌آوردن دستاوردهای بزرگ نیست که با آن‌ها توجه مردم را به خود جلب کنید.

برخی اوقات اتفاقات و مسائلی وجود دارد که شما با انجام‌دادن آن‌ها توانسته‌اید قدمی هرچند کوچک به سمت اهداف خود بردارید. اتفاقاتی که موجب شده تا در آن لحظه از خود احساس رضایت داشته باشید. از همین رو درباره این قسمت به‌خوبی فکر کنید و آن‌ها را یادداشت کنید.

از این به بعد هر وقت کمبود اعتمادبه‌نفس در مسائل مختلف برایتان به وجود آمد، به لیستی که تهیه کردید نگاه کنید. برای انجام آن‌ها به خود افتخار کنید. همچنین هر موفقیت دیگری را در زمان حال و آینده نیز وارد لیست کنید.

نکاتی برای ایجاد اعتمادبه‌نفس
” خودت باش، بیان تو اعتقادی در خودت دارد. از آن خارج نشو و به موفقیت در شخصیتت و تکرار آن نگاه کن”

فکرکردن به کارهایی که در آن مهارت دارید

هیچ انسانی در این کره خاکی وجود ندارد که بدون استعداد و مهارت باشد. شما نیز بادقت به این موضوع فکر کنید. هرآنچه که فکر می‌کنید در آن استعداد یا مهارت دارید را بنویسید. این امر به شما در جهت افزایش اعتمادبه‌نفس کمک می‌کند.

تعیین اهداف

برای خود اهدافی را تعیین کنید و مسیری که باید به آن‌ها برسید را مشخص سازید. این اهداف نباید لزوماً بزرگ باشند. در واقع اهداف شما می‌تواند شامل موارد کوچکی مانند یادگیری پختن کیک باشد. از همین رو ابتدا از موارد کوچک شروع کرده و به‌آهستگی به سمت مسائل بزرگ‌تر گام بردارید.

صحبت‌کردن با خود

سرزنش مداوم خود فقط باعث می‌شود تا زمان زیادی را از دست بدهید بدون این که کاری کرده باشید؛ بنابراین سعی کنید همواره به تشویق خودتان بپردازید. این مسئله اگرچه در ابتدا ممکن است سطحی به نظر برسد اما در آینده می‌تواند اثرات مثبت خود را نشان دهد.

تحقیق فراوان

تلاش کنید تا فعالیت‌هایی را انتخاب کنید که واقعاً به آن علاقه دارید. این امر صرفاً با جستجوی فراوان و تجربه‌کردن آن‌ها اتفاق می‌افتد. لیستی از علایق خود را تهیه کرده و برای انجام آن‌ها پیش‌قدم شوید. این فعالیت‌ها می‌تواند عکاسی، ورزش و… باشد. در مجموع وقتی به آن‌ها بپردازید انگیزه بیشتری خواهید گرفت تا هرچه بهتر بتوانید از پس انجامشان بر بیایید.

مزایای اعتمادبه‌نفس
افزایش اعتمادبه‌نفس

مزایای اعتمادبه‌نفس

به‌طورکلی وجود اعتمادبه‌نفس می‌تواند باعث پیشرفت‌های بزرگی در زندگی‌تان بشود. از جمله مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • بر اساس تحقیقات مختلف افراد دارای اعتمادبه‌نفس بیشتر از دیگران عمر می‌کنند.
  • این ویژگی، موجب افزایش شادمانی شما نسبت به زندگی می‌شود.
  • تأثیر مثبتی بر سلامت جسمانی و روانی می‌گذارد.
  • احتمال به‌دست‌آوردن موفقیت‌های گوناگون را افزایش می‌دهد.

سخن پایانی

اعتمادبه‌نفس، احساس خودباوری و ایمان نسبت به توانایی‌های خود است. این ویژگی روانی از دو عنصر خودکارآمدی و کنترل درونی شکل می‌گیرد. برای رسیدن به اعتمادبه‌نفس باید موارد مختلفی مانند عدم سرزنش‌کردن خود، تهیه فهرستی از توانمندی‌ها و… را انجام دهید تا به‌صورت آهسته قدم‌های مثبتی را در جهت افزایش آن بردارید.

برای شروع این قدم‌های مثبت ما به شما شرکت در یک دوره کاربردی را پیشنهاد می‌کنیم. برای خرید دوره روی لینک زیر بزنید:

دوره-حضوری-سخنرانی
دوره-حضوری-سخنرانی

دوره آموزشی سخنرانی و اعتماد به نفس

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین دوره های آموزشی

دوره جامع کوچینگ سوئیسی